Workshop Emoties bij Honden

Workshop Emoties bij Honden

64   0   2   0   0   0
Kommentare (0)
Veranstalter bewerten
Kalender
Workshop Emoties bij Honden

Unterkategorie - Rund um Dein Tier

Tierart

Details

Adresse
Martin Gaus Academie, Bronsweg 11A, 8211AL, Lelystad, Netherlands

Datum

Datum
08 November, 2017
Start
13.00
Ende
16.00

Workshop Emoties bij Honden

We weten op basis van hersenonderzoek dat honden emoties hebben, dat ze zich bewust zijn van die emoties en dat hun gedrag voor een deel bepaald wordt door die emoties. Het bekijken en analyseren van wat er op emotioneel en cognitief gebied gebeurt, valt echter nog niet mee. Bovendien hebben we in het verleden vaak geleerd om op een bepaalde manier naar hondengedrag te kijken. We kijken naar lichaamshoudingen, tellen stresssignalen en besluiten op basis daarvan dat een hond gestrest, angstig, zelfzeker of onzeker is. Dat etiket bepaalt vervolgens weer, hoe we met de hond omgaan.

Met behulp van ondersteunend videomateriaal gaan we in deze workshop proberen met een frisse ‘emotionele’ blik naar normaal hondengedrag te kijken. Er is bij dit beeldmateriaal bewust gekozen voor ongetrainde honden van hetzelfde ras. Hierdoor is goed te zien hoe totaal verschillend dezelfde soort honden kunnen reageren op een bepaalde situatie, zoals de onverwachte ontmoeting met een vreemd soort hond; mee gaan op bezoek; achtergelaten worden; en zelfstandig een probleem op moeten lossen. We analyseren hoe ze met de situatie omgaan en welke emoties deze volgens ons oproept. Ziet iedereen daarbij wel dezelfde dingen? En als dat niet zo is, waar komt dat dan door?

Deze workshop vormt een praktisch vervolg op de Lezing 'Emoties bij Honden': http://www.martingausacademie.nl/workshop-honden/lezing-emoties-bij-honden.html

Basale kennis over de zeven emotioneel-motivationele hersensystemen zoals die door hersenonderzoeker Jaak Panksepp zijn verwoord, is een voorwaarde om in deze workshop actief mee te kunnen doen.

Over Elian Hattinga

Elian deelt haar (wetenschappelijke) kennis die zij vanuit haar achtergrond als diergedragsdeskundige (postgraduate diploma Toegepast Diergedrag, Katholieke Hogeschool St. Lieven in België) en als historicus (Universiteit Utrecht) heeft opgedaan en maakt deze kennis graag toegankelijk voor een groter publiek. Zij hoopt daarmee meer inzicht en begrip te kweken voor het gedrag van honden, om zo hun welzijn te helpen verbeteren. Elian is co-auteur van het boek ‘En toch is het een lieve hond’ en heeft verschillende artikelen geschreven voor Hondenmanieren, Hondenwereld en Los Vast.

Meer informatie over deze spreker is te vinden op: www.elianhattinga.nl


Karte

Start/Ziel tauschen


Benutzer-Kommentare

Es gibt noch keine Benutzer-Kommentare.
Bitte registrieren Sie sich oder Sie sich ein, um einen Kommentar abzugeben.